fbpx

+40 743 337 624

+40 743 337 630

office@ecotech.ro

technic@ecotech.ro

Blog

Arderea necontrolată a deșeurilor

Arderea necontrolată a deșeurilor

Cum este afectată calitatea vieții de Compușii Organici Volatili (COV-uri)

Compușii Organici Volatili  (COV; în engleză, acronimul e VOC) sunt substanțe care pot avea un impact major atât pe termen lung – modificarea stratosferei, având ca efect apariția schimbărilor climatice -, cât și pe termen scurt, prin afectarea sănătății  celor care îi inhalează.

Principale surse de COV

♦ arderi necontrolate de deșeuri – plastic, cauciuc, burete, hidrocarburi etc.

♦ produse secundare de fabricație  – de la producerea buretelelui, polietilenei, polistirenului, cauciucului etc.

♦ componentele volatile ale unor substanțe lichide – cum sunt diluantul din vopsea, acetona din lacul de unghii etc.

 

Principalele pericole generate de COV

Studiile de specialitate subliniază pericolul inhalării sau eliberării necontrolate în atmosferă a COV, poluanți care, de multe ori, sunt invizibili și inodori.

Plasticele și poliuretanul  – produse foarte inflamabile – se numără printre deșeurile a căror ardere provoacă cel mai mult rău. De pildă, descompunerea și combustia poliuretanilor generează  compuși toxici, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxinele, ftalații, cianura de hidrogen ș.a. Expunerea la  acești compuși provoacă afecțiuni ireversibile ale organelor interne. Acestea apar când doza și concentrația compușilor toxici sunt mari. Dar pot apărea și la doze mici, dar constante în timp, așa cum e cazul pompierilor care, prin natura muncii lor, sunt obligați de-a lungul carierei să inhaleze astfel de substanțe (mai ales ftalați).

 

Arzând în aer liber gunoiul de pe pământ, nu facem decât să-l transferăm pe cer

Într-unul din articolele publicate, dr. Christine Wiedinmyer  –  reputat om de știință în domeniu („atmospheric scientist” – în engleză) precizează: “Ghana, Nepal, Mexic și alte țări în curs de dezvoltare nu au bazele fiscale și infrastructura necesare pentru a pune în aplicare sistemele de gestionare a deșeurilor. Așadar, locuitorii și guvernele își ard adesea grămezi de gunoi în aer liber, îndepărtând gunoiul de pe pământ, dar transferându-l pe cer.”

Și, totuși, de ce?

Deși  COV  reprezintă un factor cu impact atât de important asupra calității vieții, în țara noastră nu i se acordă atenția cuvenită nici de către populație, nici de către forurile abilitate. Căci ne confruntăm și cu neglijența inconștientă a unor compatrioți (voi reveni altă dată asupra acestui aspect), dar și cu  incompetența ori pregătirea îndoielnică a factorilor de decizie din acest domeniu. Cel puțin asta arată  modestele rezultate pe care decidenții ni le-au prezentat, dar și faptul că la noi aerul este foarte poluat în orașele situate în zone industriale dezvoltate sau în orașele în care deșeurile sunt tratate necorespunzător.

 

Dumneavoastră ce credeți că ne lipsește pentru a avea o sănătoasă gestionare a deșeurilor: infrastructura? ● competența? ● voința? ● educația în acest domeniu?  ●  alți factori (care)?

Leave a comment